Koper staat beknot grote sprong cut-prijs NBN naar voren

China kan een robot konijn zijn geland op de maan – goed gedaan, door de manier waarop – maar hier in Australië, het lijkt erop dat we al weg veel verder dan dat. Ons hele telecommunicatie executive demografische is gegaan volledig post-maan, wegschietende zich diep, diep in de derposphere.

Als alleen hadden we de technologie hen helemaal tot de brand in de zon, want na de heerlijke komedie die de openbare hoorzitting (PDF) uitgevoerd door de Senaat NBN Select Committee in Sydney op dinsdag was – alles wat het nodig had was een lach track – er was voldoende bewijs dat zij voor de passage op de B-Ark zou kwalificeren. De meesten van hen, hoe dan ook.

We hadden eerder geleerd dat NBN Co gerekend dat het onmogelijk zou zijn om de breedbanddekking en het tijdschema beloofd door de overheid van de Coalitie te leveren. In het eerste uur van de hoorzitting, hebben we geleerd dat het zou niet, garant voor de beloofde snelheden, hetzij. De discussie was “robuust”, zoals ze zeggen. Er was bloed in het water, en de commissievoorzitter en oud-minister van Communicatie Senator Stephen Conroy werd cirkelen.

In de loop van de dag, hebben we geleerd dat NBN Co haar schatting van het aantal gebouwen zouden worden doorberekend in zijn vezels rollout dit kwartaal als gevolg van Kerstmis had gedegradeerd. Nou, Kerstmis sluipt gewoon, nietwaar? Er is geen manier waarop ze had kunnen voorspellen dat.

We hebben geleerd dat Telstra bereid is om “te goeder trouw”, dat is grote ervan om te onderhandelen, en dat het bedrijf niet de uitdrukking “sociale verantwoordelijkheid” niet gebruikt, maar eerder “waardoor de sociale uitkeringen”. Dat lijkt de nieuwe Australische manier: Alles is de schuld van iemand anders.

We hebben geleerd dat bij Telstra, als de koperdraad een analoog spraaksignaal kan leveren, dan is dat goed genoeg is – en het is blij dat de stem signalen werken 99,84 procent van de tijd.

Voice is te zien in de industrie, eerlijk gezegd, als een goede indicatie voor de kwaliteit van de verbinding. Dus als je een goede voice-kwaliteit circuit kan krijgen, dan zou je verwachten dat de gegevens prestaties zou bevredigend zijn. Die lijkt, omdat de gegevens gedigitaliseerd. Het digitale signaal is minder open voor inmenging in vrijwel dezelfde manier “, zegt Anthony Goonan, wiens functie is veeleer grappig genoeg,” executive director, engineering planning “.

“Het idee dat geluidskwaliteit is een goede indicatie voor de kwaliteit van de gegevens is belachelijk, maar het verklaart een hoop als Telstra gelooft het,” tweeted Mark Newton, high-profile netwerk engineer.

“Als stem was een goede proxy voor data, dan zou er geen breedband blackspots: ADSL zou werken overal kon je een telefoon te krijgen,” voegde hij eraan toe.

Het blijkt dat Telstra bijhouden van gegevens fouten niet eens houden.

Stoel: Ik wilde alleen maar om duidelijk te maken dat. Kan ik dit absoluut bevestigen: Er is geen registratie bijgehouden van de gegevens fout tarieven? U hoeft niet een register bijhouden? Je bent niet verplicht om –

Goonan: Nee, niet specifiek.

Stoel: ADSL en DSL zijn allemaal aan inspanningen. Het is in principe maximaal 24 meg voor ADSL2?

Goonan: ADSL2 is tot 20 megabits.

Stoel: Dus als ik had een dienst die consequent is het leveren van slechts 2 of 3 Mb, dat is geen fout?

Goonan: Dat is juist.

Stoel: Dus als ik nauwelijks ben binnen 10 procent van de geadverteerde “tot” target, het is niet een fout?

Goonan: Dat is juist.

Voorzitter: Het is gewoon mijn pech.

Goonan: Dat is een gevolg van de lokatie waar de netwerkinfrastructuur.

Stoel: Of de kwaliteit van het netwerk.

Goonan: Ja, dat zal een rol spelen.

Stoel: En de dikte van de koper.

Goonan: Ja.

Laten we negeren voor het moment het idee dat reclame een ding, maar het leveren van slechts een tiende van een ding wrijft tegen de stekelige delen van de Australische wet inzake consumentenbescherming, maakt niet uit hoe de advocaat-tricky je sterretjes en voetnoten zijn. Ik zal niet eens het woord ‘ethiek’, afgezien van net toen.

Laten we eens kijken in plaats daarvan naar robuuste discussie van de commissie over de stand van Telstra’s kopernetwerk – een kern factor in de levensvatbaarheid of anderszins van de Coalitie plan.

Greens Senator Scott Ludlam merkt op dat volgens de vakbond telco werknemers, de koper is in hoge staat, met ongeveer 70 procent van de reparaties beschermd met niets anders dan plastic zakken. Werknemers ook verwijzen naar het als de “Bagdad netwerk”. Toch had Telstra beheer niet eens gehoord van die term, en was duidelijk onder de indruk dat alles is prima. Dus wat is het?

“Ik ben op zoek naar de aard van de bewijzen die u zal worden voorzien met betrekking tot de werkelijke toestand, niet de speculatieve voorwaarde van deze activa, die we blijkbaar geacht worden te kopen van je,” zei Ludlam.

Telstra leidinggevenden leek niet op een juiste antwoord op die te hebben. Inderdaad, na een follow-up vraag van Conroy, blijkt dat ze niet eens een huidige waardering voor het kopernetwerk en het onderhoud. Dat is de kwaliteit van corporate governance daar.

Er was veel meer van dit hilariteit. Maar, voor alle stammen-politieke discussies over technologische keuzes, voor al het serieuze vragen over bestuur, en voor alle vragen over de vraag of de breedband beoordeling cijfers waren kersen geplukt om Communications minister Malcolm Turnbull’s voorgestelde oplossing steunen of niet – al deze dingen missen het grote punt.

Was niet het hele punt van het NBN naar Australië een world-class breedbandnetwerk voor de toekomst te geven?

Zoals ik al heb, eerder geschreven, Australië is een van de rijkste landen ter wereld, maar als het gaat om internet snelheden, hebben we laten vallen van het zijn op de derde plaats wereldwijd in het midden van de jaren 1990 tot en met 15 of lager in het midden van de jaren 2000 , om ergens naar beneden langs de 40ste plaats vandaag.

Zelfs een konijn weet dat als je wilt om de concurrentie te ontlopen als u al bent ver achter, moet je zelfs sneller dan lopen ze lopen, niet alleen overeenkomen met hun tempo. En wat je nodig hebt is een duidelijk beeld van uw bestemming.

niet waar ze nu zijn, maar een decennium of twee dus – maar toch, de Coalitie heeft samen een plan dat, net als al zijn voorgangers, niet in slaagt om de beoogde bestemming vergelijken met die van Australië de concurrenten zetten. En het niet lukt om te overwegen dat het niet uitmaakt wat de bestemming is, moeten we om sneller te lopen in te halen.

Wat dom konijntjes.

Als we het lot van deze mensen afgevuurd in de zon, in ieder geval zouden ze een duidelijk idee van waar ze eigenlijk werden geleid te hebben. Dus zouden we. En er veel vreugde zou zijn.

Chorus kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland

NBN zal Australië in een ‘leidende positie’: Bill Morrow

Telstra zoekt 120 vrijwillige ontslagen als gevolg van SDN omscholing

ACCC zoekt inzendingen op de gevolgen voor de concurrentie van OTT, NBN, mobiele data