AMD verklaart de technologie achter de kleinere, snellere GPU’s

Chipmaker AMD heeft een nieuwe grafische processor is ontworpen om te laten zien hoe zijn nieuwe gestapelde memory technologie high-end gaming kunt knijpen in veel kleinere, minder macht beluste systemen aangekondigd. De Radeon R9 Nano verwacht werd – aldus het bedrijf een kleiner bord in de werkzaamheden was toen het aangekondigd de familie Radeon R9 Fury eerder deze zomer – maar deze week AMD maakte het officieel en op voorwaarde dat de details.

Ondanks zijn kleine formaat, de Nano is zeer vergelijkbaar met zijn grote broer. Net als het vlaggenschip R9 Fury X, is de Nano op basis van het 28nm Fiji GPU met 64 compute units (een totaal van 4096 stream processors), omringd door 4GB gestapelde DRAM met 512 GB per seconde piek bandbreedte. Het verschil is dat de Nano is nog kleiner en trekt slechts 175 watt, wat betekent dat het kan passen in de kleinste pc’s. Het is nog te vroeg om precies te zeggen hoe dit zal invloed op de prestaties – voor dat we zullen moeten wachten voor herziening eenheden dichter bij de 10 september release datum – maar AMD beweert dat het zal 30 procent sneller is dan de vorige high-end zijn, vol -grootte kaart, de R9 290x gebaseerd op de 28nm GPU Hawaii en dient cirkels rond andere kleine GPU werking.

Wat interessanter is hoe AMD pakt dit niveau van de prestaties in zo’n klein pakket zonder het voordeel van meer geavanceerde procestechnologie (GPU’s zijn blijven steken op 28nm enkele vijf jaar). Eerder deze week, op de jaarlijkse Hot Chips conferentie, Joe Macri, een AMD fellow en Chief Technology Officer voor producten, beschreef hoe het bedrijf bracht het grootste deel van acht jaar samen met partners om de High Bandwidth Geheugen dat het in staat stelt te ontwikkelen.

Bijna alle AMD en Nvidia grafische kaarten bestaan ​​uit een GPU, omringd door gespecialiseerde grafische DRAM (GDDR) geheugen. De Radeon R9 290x, bijvoorbeeld, heeft tot 16 4Gb chips op het bord voor een totaal van 8 GB aan GDDR5. Dat neemt veel ruimte. De Fury en Nano, daarentegen, gebruiken vier 1GB stapels van HBM (vier 2Gb chips plus een logische sterven in elke stapel) voor een totaal van 4 GB. Je krijgt minder geheugen, maar het heeft meer bandbreedte en het verbruikt minder stroom. Het gebruikt ook aanzienlijk minder ruimte omdat de HBM stapels passen naast de chip op dezelfde plak silicium, bekend als een tussenlaag. De Fiji GPU zelf meet 593 vierkante millimeter en het silicium interposer is 1.000 vierkante millimeter. Zelfs met perifeer circuit board het gebied is een fractie van de afmetingen van traditionele GPU’s, en 7,5 inch gebral X 30 procent korter dan de R9 290x.

De R9 Nano nog kleiner, AMD wordt handmatig kiezen van de meest efficiënte chips die kan draaien op een lager vermogen, en bewoog enkele schakelingen op de achterkant van de kaart en een nieuw ontworpen koelsysteem. Het resultaat is een 6-inch lange plank dan past op een mini-ITX bord in een small-form factor pc (hoewel niet op Intel’s nieuwe 5×5 mini-moederbord, dat zelfs niet over een PCI-Express slot). Bij Hot Chips Macri toonde enkele testresultaten suggereert dat terwijl de kleinere pakket zal verminderen prestaties een beetje, de R9 Nano moet nog steeds sneller dan de R9 290x, en het zal meest efficiënte kaart van AMD in termen van prestaties per watt zijn.

Macri sprak ook een beetje over Project Quantum, een 10-inch vierkante PC met dual Radeon R9 Fiji GPU’s die vloeistof gekoeld. Hij zei dat dit zou een ideaal platform voor virtual reality want het is klein en rustig, en de dual GPU’s maken het mogelijk om een ​​te gebruiken voor elk oog. Van graphics van de consument, zal HBM snel te verplaatsen naar andere producten, zoals Opteron server processors, zei hij, en op de lange termijn het zelfs zou kunnen worden gebruikt in supercomputers.

De eerste generatie HBM, wordt vervaardigd door Zuid-Korea SK Hynix, is slechts het begin en toekomstige versies zullen hogere capaciteit en een grotere bandbreedte via dichter chips, waardoor het aantal chips per stapel, en die meer totale stapels . Zowel AMD en Nvidia van plan om de volgende generatie HBM te gebruiken in toekomstige producten. Nvidia heeft gezegd dat haar Pascal GPU zal tot 32 GB geheugen gestapeld op tot 1 TB per seconde.

Volgend jaar Samsung is ook van plan om te beginnen met de productie van HBM. Op de recente Intel Developer Forum, Samsung toonde een stappenplan voor het schalen van zes 8GB stapels (met acht 8Gb chips per stuk), voor een totale capaciteit van 48GB, en het vergroten van de bandbreedte tot maar liefst 1,5 TB per seconde. Het resultaat moet zijn beduidend krachtiger pc’s en werkstations, servers en netwerkapparatuur.

Processors; Intel lanceert 7de generatie processors 4K UHD duwen om de massa’s, processors, Visie en neurale netwerken te rijden vraag naar krachtigere chips; Data Centers; Nvidia lanceert virtuele GPU bewaking, analyse, hardware, AMD slaat terug tegen Intel dominantie met Zen

Intel lanceert 7de generatie processors 4K UHD duwen om de massa’s

Visie en neurale netwerken te rijden vraag naar krachtigere chips

Nvidia lanceert virtuele GPU monitoring, analytics

AMD slaat terug tegen Intel dominantie met Zen