Hands-on: Manjaro-ARM Linux op de Raspberry Pi 2

Je had moeten zien mijn ogen bug uit toen ik zag de lancering aankondiging voor Manjaro-ARM. Dit is gewoon te mooi om waar te zijn! Ik ben veel dank verschuldigd aan de lezer die het briefje zag op DistroWatch nog voordat ik deed, en vonden het in een reactie op mijn vorige PiCore post, dus ik zet op het spoor. Ik heb echt genieten en waarderen alle van de lezers en opmerkingen. Nou ja, bijna allemaal …

Laten we beginnen met een heel duidelijke waarschuwing: dit is een alpha-test release. Het is pas in ontwikkeling geweest voor een maand of zo. Dat betekent niet zeuren over dit, dat of ander ding dat niet werkt, of ontbreekt, of wat dan ook. Vieren wat werk doet, en waarderen de inzet en het talent van de Manjaro leden van de gemeenschap die werken aan dit!

Daartoe zal ik de viering hier beginnen met: Hooray! Het werkt! Hier is het bewijs, een screenshot genomen op mijn Raspberry Pi 2 gisterenavond

Manjaro-ARM Draait op een Raspberry Pi 2

Niet alleen werkt het, maar voor iedereen die met op zijn minst een beetje van Linux ervaring, het is belachelijk eenvoudig te installeren. Ik had me voorgenomen om de avond gisteren te gebruiken om het te krijgen geïnstalleerd en actief, en ik nam de screenshot hierboven letterlijk 30 minuten nadat ik ging zitten.

Dus, laten we teruggaan en beginnen bij het begin, loop dan door de installatie.

Er is nu een relatief eenvoudige Manjaro-ARM Homepage (ze zijn op zoek naar vrijwilligers om te helpen met dat), die een goed overzicht van wat het project is en waar ze willen gaan met het geeft. Hun doel is niet beperkt tot de framboos Pi 2, het omvat allerlei ingebedde systemen, waarvan de framboos Pi 2 is duidelijk en zeer vaak voorbeeld. Merk op dat andere leden van de familie framboos Pi (origineel en nul) niet wordt ondersteund door deze verdeling, omdat ze een ouder / limited ARM processor.

Ze zijn van plan om een ​​aantal verschillende versies hebben

Dat is een indrukwekkende lijst, maar het is niet alleen een utopie. Alpha releases van de Minimal, Base en edities Server zijn al beschikbaar, dus ze zijn duidelijk maken goede vorderingen. De laatste aankondiging van de Server en Base Edition Alpha (van gisteren, hoe is dat voor vers van de pers?) Maakt duidelijk dat ze echt het produceren van enkele goede resultaten.

Oké, laten we aan de slag om de details van wat ik tot nu toe heb gedaan, en hoe ik het deed. In een notendop

In veel opzichten is een van de grootste obstakels die ik had om er overheen te komen was het vinden van de download afbeeldingen. Ik bleef na de banden tussen de release aankondigingen en hun Wiki, maar nooit het vinden van de werkelijke downloads. Dan eindelijk werd ik wakker, ging terug naar hun home page en zocht naar downloads – rechts aan de bovenkant van de pagina. Duh. Soms ben ik niet het scherpste mes in de lade.

Van daaruit kunt u de Alpha1 versies van de Minimal, Base of Server versie kiezen, ik wilde de Xfce desktop voor deze eerste poging, dus ik downloadde de Base-versie. Dat komt neer als een 725MB gecomprimeerde tar-bestand. Noot voor de vaste lezers: gezien mijn recente verliefdheid met de i3 window manager, zult u niet verbaasd zijn om te horen dat ik het meest waarschijnlijk terug zal gaan en krijgen de minimale versie en dan mijn eigen i3 versie bouwen op de top van dat. Ja!

Daarna ging ik naar de volledige nieuwe gebruikers Installation Guide, om erachter te komen wat te doen. Zoals met de meeste Raspberry Pi installaties, blijkt vrij eenvoudig te zijn. De installatie gids zegt dat je op zijn minst een 4 GB microSD-kaart, en de basis versie (Xfce), die ik gisteravond geïnstalleerd wordt met behulp van ongeveer 2,5 GB nodig, dus dat lijkt realistisch op zijn minst voor een eerste test.

Dit is niet een “hybride ISO” imago als we gewend zijn met vele andere Linux distributies, moet u de doelschijf jezelf voor te bereiden en dan pak de inhoud van de “tarball” archief die schijf. De installatie handleiding beschrijft hoe te partitioneren en formatteren van de microSD-kaart met behulp van fdisk en mkfs maar eerlijk gezegd, wil je niet om het te doen op die manier als je niet hoeft te doen. Als u nog andere actieve Linux-systeem (wat zijn de kansen dat iemand het installeren van deze zou niet?), Gewoon de microSD-kaart in die, en voor te bereiden met gparted of wat uw favoriete grafische partitie manager gebeurt te zijn.

Het enige wat u hoeft te doen is het creëren van de eerste partitie als een kleine FAT32 bestandssysteem – de gids zegt 100MB, maakte ik mijn 256MB zonder aanwijsbare reden, en toen vond ik dat de installatie eigenlijk minder dan 20 MB gebruikt. De volgende keer zal ik die partitie aan 64MB verminderen. toe te wijzen dan de rest van de ruimte om een ​​partitie met een ext4-bestandssysteem. gerust meer luxe met schijfpartitionering voorbij dit te krijgen, vooral als u gebruik maakt van een grotere microSD-kaart, deze twee zullen de / (root) en / boot van het geïnstalleerde systeem.

Linux en open source

Minimal Edition: kale, CLI alleen, bijzonder goed voor de doe-types die willen beginnen met bijna niets en bouwen precies wat ze willen; Base Edition: GUI met behulp van de Xfce desktop, en “een aantal nuttige toepassingen”. Ik hou van die zin – ik lees het als ‘de spullen die we zelf nodig hadden en hebben gekregen te werken tot nu toe “. Houd er rekening mee dat dit een Alpha release, waardoor de toepassingen en hulpprogramma’s die zijn opgenomen zijn waarschijnlijk een van de meest dynamische gebieden van de ontwikkeling; Server Edition: Inclusief SSH, FTP en LAMP-servers, en opnieuw zal waarschijnlijk veranderen en uit te breiden significant de ontwikkeling blijft; Media Edition: Bevat Kodi, vergelijkbaar met Openelec en OSMC.

Hands-on met Kali Linux Rolling; Hoe kunt u uw Linux-desktop aan te passen: MATE, Hoe kunt u uw Linux-desktop aan te passen: de kaneel, Hoe kunt u uw Linux-desktop aan te passen: Xfce; Hands-on met openSuSE Leap RC1: Een wandeling door van de installateur; hands-on: KAOS Linux 2015,10; Zo versus Calamares: Vergelijking Manjaro 15.09 installateurs; upgraden van mijn Linux-Windows multi-boot systeem om Windows 10; hands-on: Linux UEFI multi-boot, op mijn manier, hands-on: Linux UEFI multi -Boot, deel twee

Vervolgens moet je de bestandssystemen u zojuist hebt gemaakt te monteren, zodat je de tarball kan halen aan hen. De Gids zegt monteer deze als root en boot, en dan vertelt u de boot bestanden te verplaatsen na het extraheren van alles. Als je weet hoe ze te monteren in de juiste hiërarchie (root / boot) kunt u zelf een stap.

Extraheren van de bestanden is een eenvoudige tar commando, dat is geschreven naar het archief met een relatief pad, zodat u wilt cd wortel vóór extraheren. Verplaats de uitgepakte bestanden van / boot naar de FAT32 partitie (indien nodig). Een zeer kleine waarschuwing hier, zorg ervoor dat u goed de microSD-kaart te ontkoppelen, zodat alles wordt geschreven en gespoeld om het voordat u het verwijdert.

Tot slot plaatst u de microSD-kaart in een Raspberry Pi 2 en boot. Dat is alles wat er is! Het zal komen om het Xfce bureaublad hierboven getoonde, klaar om te rocken en rollen! Mijn eerste indruk van het gebruik ervan is zeer positief, het sneller dan bijna alles wat ik heb geprobeerd in de Pi2 laarzen – veel sneller dan Ubuntu Mint, en vrij veel op een lijn met PiCore. De weinige dingen die ik heb geprobeerd tot nu toe werkte alles perfect. Ik liep op een vaste netwerkverbinding, maar ik heb in ieder geval te controleren of de draadloze adapter werd erkend en vermeld in de beschikbare netwerken.

Het hoeft niet een startup / configure script (nog, tenminste), dus je zal moeten om het toetsenbord, tijdzone en zoals nodig te configureren.

Enterprise Software; Sweet SUSE! ? HPE haken en ogen zelf een Linux-distro, Cloud, Red Hat is van plan nog steeds op dat de OpenStack vennootschap; Enterprise Software, te beginnen met Linux in de vroege dagen, Linux, Linux survival guide:? Deze 21-toepassingen kunt u gemakkelijk tussen Linux en Windows bewegen

Wat is het volgende? Nou, ik zal worden porren rond met deze installatie voor een tijdje, om te zien wat er is, hoe het werkt, vinden wat ruwe kantjes er nog steeds rond en zo zou kunnen zijn. Ik bedoel, dit is een Alpha distributie, het moet wat ruwe kantjes, toch? Ik zal ook kijken naar de mogelijkheid om ofwel het toevoegen van de i3 window manager pakketten om dit systeem, of misschien terug te gaan en het installeren van de Minimal systeem en vervolgens het toevoegen van i3 dat. Of misschien wel allebei.

Het gaat leuk en interessant.

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

? Red Hat is van plan nog steeds op dat de OpenStack bedrijf

? Beginnen met Linux in de vroege dagen

Linux survival guide: Deze 21-toepassingen kunt u gemakkelijk tussen Linux en Windows bewegen