20 jaar van Linux: Terugkijkend, smeden vooruit

Commentaar – Voor de gemiddelde pc-gebruiker, Linux technologie waarschijnlijk lijkt niet erg revolutionair. In een markt die gedomineerd wordt door Windows, zelfs de meest bullish rapporten schatten dat slechts een op de 20 desktop computers loopt de vrije en open besturingssysteem.

In de grotere regeling, echter, Linux is misschien wel een van de meest invloedrijke technologieën van onze tijd. Het verstrekken van de ruggengraat van tech toepassingen die veranderen de manier waarop de wereld werkt en speelt. De meest krachtige computers in de wereld gebruiken om ingewikkelde algoritmes crunch. Linux heeft de weg vrijgemaakt voor verhuizing van de informatie van bedrijven geplaveid in “the cloud” en voor de algemene geest van samenwerking die alles van social networking tot Wikipedia heeft aangewakkerd.

Dit jaar, Linux draait 20. De computer gemeenschap is het vieren van de verjaardag van de datum waarop de Finse programmeur Linus Torvalds Linux vrijgegeven aan de wereld, terugkijkend op Torvalds ‘visie op de moderne computers en vooruit te kijken naar enkele van de manieren waarop Linux zou het bedrijfsleven in te wijzigen de toekomst.

gebruik van Linux zijn overal om ons heen. De Android-telefoon die je gebruikt om te chatten, cruise het web en foto’s te sturen naar vrienden is gebouwd op Linux. TiVo systeem dat “Glee” episodes registreert? Linux. Linksys draadloze routers waarmee je e-mails af te vuren vanuit elke hoek van uw appartement? Linux, ook.

Jarenlang Linux heeft het dominante platform in de film industrie. “Titanic”, was de eerste grote film geproduceerd op Linux-servers, in 1997. Sindsdien is Dreamworks Animation, Pixar en een aantal andere grote studio’s zijn gemigreerd naar Linux. Volgens de Linux Films Group, meer dan 95 procent van de servers en desktops op grote animatie en visuele effecten bedrijven maken gebruik van Linux.

Linux is geen lichtgewicht. De 10 snelste supercomputers, geleid door de K Computer in Kobe, Japan, draaien allemaal Linux. Van de top 500 supercomputers, 91 procent Linux draaien en slechts iets meer dan 1 procent draaien op Windows. Misschien is ‘s werelds meest bekende supercomputer, IBM’s Watson, skunked toppresteerders Jeopardy!’ S in een tv-confrontatie eerder dit jaar. Watson draait op Linux.

De publieke sector is een grote fan van de technologie. Over de hele wereld, zijn de lokale en federale overheden te tikken op de flexibiliteit die het biedt om applicaties aan te passen – met name in Brazilië, Rusland, Portugal, Frankrijk, China en India, waar de staat Kerala mandaten dat alle middelbare scholen Linux draaien op hun computers.

De US Army vertrouwde de beveiliging van Linux genoeg om het te weven in de command and control systeem om tijdige en accurate informatie aan soldaten in Irak te verstrekken. “Toen we in Bagdad rolde, we deden het gebruik van open source,” Brigadegeneraal Nick Justitie, adjunct programma officer voor Program Executive Office van het leger, zei in april 2007.

Samenwerking; Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek;? Enterprise Software; Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro, Enterprise Software, Apple vrij te geven iOS 10 op 13 september, MacOS Sierra op 20 september, Enterprise Software; HPE offloads ‘niet-essentiële’ software assets om Micro Focus in 8800000000 $ deal

De opkomst van Linux is een herinnering aan de macht die een revolutionair idee in een kapitalistische economie kan hebben. De snelle stijging – en de creatieve destructie dat het gepaard gaat – moeten waarschuwen zelfgenoegzaam mensen uit het bedrijfsleven die hun core aannames kunnen worden upended. Linux was revolutionair omdat het liep op elke computer. En het was gratis.

In sommige opzichten, Linux gemaakt cloud computing mogelijk, en cloud-computing-gecementeerd zijn dominantie. Vandaag de dag, Linux is een dergelijke fundamentele basis van de computer-landschap dat het gemakkelijk om te vergeten hoe revolutionair leek op dat moment;. Om de computer-industrie strategen in de jaren 1990, het klonk noten. Ze maakten geld door het verkrijgen van bedrijven om hun computers te kopen. Dan had de kopers blijven betalen meer per jaar voor software en updates die liep alleen op hun systemen.

Proprietary besturingssystemen waren de val dat ze gebruikt worden om de klanten te vergrendelen om hun computers en krijgen ze te duurdere software te kopen. Linux ontgrendeld de val;. Na de eerste kernal release in 1994, Linux verspreidde zich als wildvuur in de informatica en engineering programma’s op universiteiten over de hele wereld. De leraren vonden het geweldig, omdat de broncode volledig toegankelijk was, waardoor het ideaal is voor het helpen van de studenten inzicht in de fijne kneepjes van de programmering. En de leerlingen vond het geweldig omdat het gratis was.

Als de leerlingen in banen op de computer bedrijven en in de corporate datacenters afgestudeerd, bleven ze Linux gebruiken voor hun eigen projecten. Vaak zouden ze het brengen in het bedrijfsleven als ze nodig hadden om zich te snel iets gedaan. Ze kon gewoon een kopie te draaien op elke computer te downloaden, en ze hoefde niet lastig te vallen met een bestelling. Als er een fout was, dan zouden ze het te repareren en vertel de rest van de Linux-gemeenschap wat ze hadden gedaan. Als ze een driver nodig om het te laten werken met een printer, ze soms schreef het zelf.

Wat elke programmeur deed met Linux, ze hadden om vrij te delen, omdat Linux werd vrijgegeven onder een General Public License. De GPL, gecreëerd door Richard Stallman, vereist dat alle programma’s die Linux opgenomen moest vrij worden gedeeld. Om Stallman, dat was verwant is aan de vrijheid van meningsuiting. Om software bedrijven die klonk als het communisme.

Als het is gebeurd, de proprietary besturingssystemen belandde in de vuilnisbak van de geschiedenis, samen met de bedrijven waarin ze zijn gemaakt. Digital Equipment Corp. Ultrix, Wang Unix, Silicon Graphics ‘Irix en Data-generaal van DG-UX bestaan ​​vandaag meestal in legacy-systemen die te diep geworteld zijn aan vervanging toe.

Het momentum om Linux verschoven sterk aan het begin van de eeuw als de dot.com zeepbel barstte en de economie begon te haperen. In het begin van het decennium, Red Hat en Caldera lanceerde de eerste Linux beursintroducties. In 2001 kondigde IBM zou Linux ondersteunen en toegewijd $ 1 miljard van de inspanning, waardoor grote bedrijven en grote overheid zekerheid dat Linux was betrouwbaar. In 2003 SUSE gmbh en Red Hat kondigde de eerste commerciële ondersteuning voor Linux, en later dat jaar, Novell, die mijn bedrijf heeft onlangs overgenomen, overeengekomen om SUSE kopen. Onze organisatie, samen met Red Hat en anderen, geld verdienen met Linux omdat zakelijke gebruikers betalen ons een vergoeding om te controleren of het correct wordt uitgevoerd en zet alles wat mis gaat.

Linux momentum verder te bouwen in de jaren 2000 met de release van Firefox 1.0 in 2004 en de eerste toepassing van Linux door een grote onafhankelijke dienstverlener, Oracle, in 2006. In 2008 Microsoft maakte zijn eerste uitstapje in Linux, verder valideren van de geloofsbrieven van de technologie in de zakelijke markt. Samen met de manier waarop andere belangrijke technologie namen – van IBM naar HP om SAP – geïntegreerd Linux-technologie in hun platforms.

In augustus 2010, Forrester Research Principal Analyst verklaard, wat we hadden allemaal gaan geloven: “. Linux de kloof naar mainstream adoptie heeft overschreden” Dat Zijn volgende doel: De beweging van gegevens naar de cloud. Het maken van wolken efficiënt vereist dat CIO’s in staat zijn om software-applicaties draaien op verschillende computers, en alleen de Linux-besturingssysteem zorgt ervoor dat gemakkelijk te doen.

Linux heeft duidelijk geïnfiltreerd alledaagse technologieën en zal een stempel op toekomstige toepassingen te verlaten. Maar, in sommige opzichten, de grootste impact kan worden gezien als maatschappelijk. Als Ken Mickos, CEO van cloud provider Eucalyptus Systems, vertelde onlangs Linux.com: “Linus liet alle mensen op deze planeet die open samenwerking leidt tot betere resultaten. We moeten meer openheid, meer transparantie en meer samenwerking in deze wereld. Met dank aan Linux, is het gebeurt. ”

biografie, Nils Brauckmann is algemeen directeur van SUSE.

Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

Apple vrij te geven iOS 10 op 13 september, MacOS Sierra op 20 september

HPE offloads ‘niet-essentiële’ software assets om Micro Focus in 8800000000 $ deal