CODA slated als Salesforce.com’s financials app partner

Gelijk over nu, Jeremy Roche, CODA ‘moet CEO worden opstaan ​​uit te leggen aan de Dreamforce menigte waarom hij inzetten op de volgende fase van de ontwikkeling van zijn bedrijf op Salesforce.com’ s niet-vrij-afgewerkte Apex-platform. CODA is het gebouw te preferred partner financiële engine BDE dat haar aanwezigheid CRM aanvulling geworden.

CODA is al sinds 1979 geweest en hij een van de beste financiële transactieverwerking motoren op de planeet. Het is unified database-ontwerp betekent dat in tegenstelling tot anderen, het is nooit geplaagd met een ontwikkelingsstoornis en upgrade complexiteit. Het schaalt extreem goed en is in staat de behandeling van complexe bedrijfsstructuren. Echter, het speelt in een moeilijke deel van de algemene ERP-markt, waar de relatieve witvis omvang betekent dat het heeft geworsteld op de mega-enterprise agenda te krijgen, ondanks het tellen van Caterpillar en Avis Europe onder haar tent klanten. Gezien deze marktfactoren, samen met BDE maakt veel zin, maar vormt een aanzienlijk risico.

Dit is de eerste keer dat CODA is een product van kras sinds 1992 gemaakt en het zal worden met behulp van de nog grotendeels onbeproefde SFDC Apex-platform. Josh Greenbaum denkt Apex is niet optimaal, maar ongeacht Josh mening, CODA en BDE zijn geen vreemden als CODA al een integratie tussen de twee producten heeft ontwikkeld. Greenfield ontwikkeling is anders, maar het hebben van eerdere ervaring moet het pad effenen.

Volgens Dave Turner, CODA’s group marketing director, is het bedrijf van plan om de uitrol van bedrijfsprocessen op vergelijkbare wijze als Werkdag, met een order-to-cash-module beschikbaar ergens rond Q2 2008. De volgende stap zal zijn om in te vullen kern financials gevolgd door procure-to-pay. Richting op analytics is onduidelijk hoewel Turner zei CODA verwacht te profiteren van SFDC bestaande analysemogelijkheden. Aangezien het bedrijf is direct het ontwikkelen voor BDE stijl CRM-integratie, dat is een no brainer.

Na SFdCs street cred achter het een verschil maakt voor de Amerikaanse markt waarin CODA moet slagen;. Het bespaart Marc Benioff, SFdCs CEO de verlegenheid van uit te leggen waarom praten over het Apex-platform is gedempt;. Het maakt BDE uitzien als het op de weg naar het hebben van een geloofwaardige ERP-stijl platform, hoewel het zal worden riffed als een best of breed te spelen, terwijl op hetzelfde moment het verlaten van de ontwikkeling risico coda handen.

Zoals SAP, CODA is in het proces van het bouwen van een complete business unit op de markt aan te pakken. In tegenstelling tot de SAP, die heeft gezegd dat de sweet spot is de 50-gebruiker het bedrijfsleven, zal CODA de 25 en boven de gebruiker segment aan te pakken. CODA is gelukkig om een ​​surround strategie geschikt voor zijn grotere klanten, maar in de beginfase zal dit alleen voor de klanten UK / US. De typische CODA doelgroep zal een die internationaal, heeft complexiteit van het proces en is in een service industrie.

CODA lijkt alle vertrouwen in dat het oppakken van het Apex toolset is niet van plan om een ​​stuk te zijn en het is al in de ontwikkeling van mode. Time to market ziet er agressief, maar nogmaals, het bedrijf klinkt zelfverzekerd.

Ik voorzie heel wat uitdagingen. Terwijl de ontwikkeling is één ding, het krijgen van een nieuwe dienst toegelaten tot de markt is een andere. CODA heeft ervaring van de MKB-markt met zijn Dream product maar om eerlijk te zijn, het is niet veel zicht gezien. Het creëren van een business model dat draait om bestaande klanten is een natuurlijke beweging, mits deze klanten niet van het bedrijf rijden in de vroege ontwikkeling van afgelegen gebieden.

Er zijn een aantal win-wins.

Dit storend voor de Britse middensegment die een andere demografische die in de VS worden. Geen van gevestigde spelers in het Verenigd Koninkrijk heeft een herkenbaar verklaard saas strategie, tenzij u Microsoft’s software-and-play diensten te tellen. Er is een merkbare verandering in de houding ten opzichte van dit model. Een jaar geleden had niemand iets kon schelen, vandaag iedereen die ik spreek met ten minste in ‘verzamelen van informatie’ mode. Het zal zeker geven Sage iets over na te denken want het is reeds onder aanval van Microsoft op zijn eigen terrein.

Ondanks het halo-effect deze beweging schenkt CODA, het is niet alleen in de Britse markt. Twinfield heeft een Britse aanwezigheid vastgesteld. Microsoft-centric benadering van Twinfield’s kan een belangrijke uitdaging voor degenen die graag het idee van saas, maar willen op veilig spelen op de technologie voorzijde vertegenwoordigen. NetSuite is er ook al nauwelijks registreert op mijn radar. Tegen de tijd dat CODA is klaar om de straat te raken, moet SAP A1S zijn het maken van zijn aanwezigheid gevoeld.

Cloud; Salesforce voegt branchespecifieke Wave analytics app; Kunstmatige Intelligentie; Salesforce tips zijn AI masterplan, previews Einstein, Cloud, Salesforce Q2 beats schattingen, aandelen vallen op lichte Q3 begeleiding; Big Data Analytics; Salesforce koopt BeyondCore: De toekomst van geavanceerde analyses is in context

Als ik niet beter wist, zou ik zeggen dat we een periode van deja vue met een uitgebreide aanwezigheid verkoper en alles om voor te spelen.

Salesforce voegt branchespecifieke Wave analytics app

Salesforce tips zijn AI masterplan, previews Einstein

Salesforce Q2 beats schattingen, aandelen vallen op lichte Q3 begeleiding

Salesforce kopen BeyondCore: De toekomst van geavanceerde analyses is in context