Vijf regels voor succes met ‘Big Data as a Service’

“Big Data as a Service …” Klinkt als de ultieme modewoord mashup, nietwaar? Toch moet er wat vermogen om middelen gegevens te brengen in de onderneming, met inbegrip van het zijn, en maken het toonbaar en gemakkelijk toegankelijk is voor beslissers, zonder hen te verplichten of IT tot weken en maanden door te brengen vinden, beveiligen en schoonmaken van gegevensbronnen. Big data moet worden in de cloud – op zijn minst een private cloud.

Varun Sharma, een enterprise solutions architect, stelt een tiered big data referentiearchitectuur voor het benutten van de kracht en het potentieel van gegevens tijdens het zorgen voor veiligheid en governance. Hij merkt hoe nieuwe organisaties met innovatieve benaderingen – zoals Tesla Motors – rekenen op gobs van gegevens uit een scala van apparaten en processen in de volgende generatie van producten.

Schrijven in dienst Technology Magazine, Sharma biedt een aantal common-sense richtlijnen voor het maken BDaaS een goed functionerend platform binnen bedrijven

Zorg voor goed ontworpen data governance. “Data Governance is een must-have, en niet langer alleen maar een goed-to-have”, zegt Sharma. In de huidige extreem hyper-concurrerende markten, inzichtelijke kennis betekent dat het verschil tussen succes en overweldigd. Maar het moet worden op basis van de juiste gegevens, op basis van business requirements.

Zorg ervoor dat gegevens worden beschermd. “Het negeren van beveiliging van gegevens, kwaliteit van de gegevens en toegang tot de gegevens kunnen organisaties kosten miljoenen dollars, het kwetsen van enterprise wendbaarheid, efficiency en reputatie.”

Streven naar een gelaagde data strategie. “Breek de operationele niveaus voor data flow in logische groepen,” Sharma adviseert. De manier om dit te doen is door de oprichting van een “verbruik tier, analyse tier, organisatie tier en acquisitie tier, om behendigheid via losse koppeling en abstractie mogelijk te maken.

Probeer niet om alle gegevens in een keer rennen naar buiten voor iedereen. “Denk aan de hele cyclus van de acquisitie van gegevens aan de extractie van gegevens, en rekening houden met de hygiĆ«ne factoren langs deze route.” Er is een tijd waarin gegevens direct beschikbaar aan besluitvormers moeten zijn, en er is een tijd waarin het kan worden teruggetrokken.

Vergeet niet dat BDaaS is ieders puppy. “Succesvolle implementatie Big Data-as-a-Service zou een nauwe samenwerking tussen Enterprise Architecten, Data Architecten, Database admin, BI en DW MKB, SOA experts, InfoSec vertegenwoordigers en zakelijke strategen nodig hebben,” Sharma schrijft.

Social Enterprise; LinkedIn onthult haar nieuwe blogging platform; Big Data Analytics, Is dit de leeftijd van Big OLAP;? Big Data Analytics; DataRobot gericht op low-opknoping fruit van de gegevens wetenschap te automatiseren; Big Data Analytics; MapR oprichter John Schroeder treden naar beneden, COO te vervangen

Een extra opmerking: Wat Sharma praat over hier misschien niet eens “Big Data as a Service” genoemd worden twee of drie jaar vanaf nu – het kan gewoon datadiensten. Maar het zal zeker gaan een lange weg in de ondersteuning-analytics gedreven organisaties.

(Thumbnail illustratie: Joe McKendrick.)

LinkedIn onthult haar nieuwe blogging platform

Is dit de leeftijd van Big OLAP?

DataRobot streeft naar laaghangend fruit van data science automatiseren

MapR oprichter John Schroeder treden naar beneden, COO te vervangen